Een tas is veel meer dan een gebruiksvoorwerp! Tassen kunnen een belangrijke betekenis hebben voor de drager en de maker. Een groot aantal fraaie exemplaren is te zien op deze tentoonstelling bij Gallery Lemaire, die wordt gecombineerd met een videopresentatie van Roy Villevoye.

In Melanesië behoren tassen tot de basisuitrusting van mannen en vrouwen en geven ze een signaal. In Papua Nieuw Guinea dragen vrouwen hun baby in een tas om het achterhoofd. Bij de Asmat dragen jonge mannen de tas op hun borst en oudere mannen met aanzien hangen hem op de rug. De tas is hier zelfs een onderdeel van een ceremonie die heeft te maken met de relatie tussen de man en vrouw. Als een vrouw ontevreden is over haar man maakt zij geen tas voor hem en komt hij in een lastige positie terecht binnen zijn eigen familie.
De tas van rode, zwarte en witte kralen die werd gemaakt door de Batak in Sumatra, heeft een symbolische betekenis. De gekleurde kralen vertegenwoordigen de voorouders, de mens en de onderwereld. De tas werd gebruikt voor het bewaren van sirih ingrediënten. Ook in Sumba en Timor werden voor het gebruik van betelnoot kauwen (sirih) speciale tassen gemaakt.

De videopresentatie “Plastic spirits in Jakapís” van Tom Powell Davies en Roy Villevoye, vormt een aanvulling op de expositie. In 2015 maakte Tomas Sokowí uit Jakapís, een dorp in het Asmat gebied, een nieuw soort tas van kleurrijke plastic vezels uit grote rijstzakken. De vrouwelijke vorm combineerde hij met een weeftechniek die alleen door mannen werd gebruikt bij het maken van rituele maskers. Het eindproduct werd zeer populair.

Tentoonstelling:
Meaningful Bags, tassen uit Nieuw Guinea en Indonesië
Plastic spirits in Jakapís, Tom Powell Davies en Roy Villevoye
Opening 24 Maart 16.00 – 19.00
24 Maart t/m 9 April 2022
Locatie: Galerie Lemaire, Reguliersgracht 80, Amsterdam
Openingstijden: Donderdag, vrijdag, zaterdag 11.00 – 17.00