Andere kunst

Galerie Lemaire combineert van 11 maart tot 8 april 2017 keramiek van Joost van den Toorn en outsiderkunst van Galerie Hamer tussen schilden, beelden en maskers uit Indonesië en Nieuw Guinea. Inspirator voor de tentoonstelling is de beeldend kunstenaar Joost van den Toorn, verzamelaar van zowel etnografica als outsiderkunst.

Etnografica en outsiderkunst liggen om de gewone beeldende kunst heen.
De kunstwereld raakt steeds meer geboeid door outsiderkunst. De eigenzinnige en verrassende uitingen van artistiek ongeschoolden, vaak worstelend met een handicap of een trauma, blijken buitengewoon originele kunst te maken. Kunst die ons direct raakt, door haar authenticiteit, intensiteit en ontroerende of aangrijpende voorstellingen. Het is geen kunst die over kunst gaat, maar eerder een directe uitdrukking van een geheel eigen persoonlijke wereld.
Etnografica is iets dat wij helemaal niet meer kennen, dergelijke cultuuruitingen worden onderschat als kunst. De etnografische objecten zijn gemaakt volgens een oude traditie worden gebruikt in bepaalde riten of zijn representaties van voorouders, de objecten hebben een duidelijke functie in de samenleving. Zowel etnografische kunst als outsiderkunst is allebei echt.

Outsiderkunst als zowel etnografica werden verzameld door grote kunstenaars als Picasso, Andre Breton en Paul Klee. Zo verzamelde Picasso werk van ousider-kunstenaar Scottie Wilson en objecten uit Vanuatu, waarvan beide voorbeelden te zien zijn in de tentoonstelling.
Voor van den Toorn als kunstenaar en verzamelaar zijn de grenzen al lang geleden weggevallen en dat komt zijn kunst ten goede. Het initiatief van Finette Lemaire, om zijn werk tussen de etnografische voorwerpen te presenteren in combinatie met interessante outsiderkunst is spannend en draagt bij aan het oprekken van het begrip kunst.

opening zaterdag 11 maart vanaf 15.00
16 maart t/m 8 april 2017