Intertwined
Opening vrijdag 22 september 15.00 – 19.00
23 september t/m 14 oktober 2017

Een tentoonstelling over traditioneel vlechtwerk uit Azië, Afrika en Oceanië gecombineerd met gevlochten voorwerpen van hedendaagse ontwerpers.
Door natuurlijke materialen met elkaar te vlechten worden al vele eeuwen lang gebruiksvoorwerpen gemaakt. De materialen, technieken evenals de ontwerpen zijn zeer divers waardoor elke cultuur zijn eigen herkenbare gevlochten voorwerpen maakt.
Op de tentoonstelling zijn sierlijke manden te zien uit Japan speciaal gemaakt voor de bloemsierkunst ikebana. Een schild uit de Salomons eilanden versierd met de patronen van een fregat vogel welke tevens werd gebruikt als ruilmiddel. In Sulawesi maakt men op bijzondere wijze gevlochten ceremoniële manden in prachtige kleuren. Daarnaast zijn nog veel meer gevlochten voorwerpen te zien zoals waaiers, tassen, manden, maskers en hoeden.
Op de tentoonstelling zijn ook objecten te zien van hedendaagse ontwerpers. Een kruk gemaakt van gevlochten metaaldraad ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Stephen Burks en gemaakt door de Zuid-Afrikaanse vlechter Willard Musarurwa. Van Buro Belén uit Amsterdam een hangmat van oud gewaxt vlas en gevlochten volgens de oude visnetten knooptechniek. Een lamp uit de serie Other People’s Rubbish van de Zuid-Afrikaanse ontwerper Heath Nash gemaakt van gevlochten recycled plastic.
Deze tentoonstelling toont prachtige voorwerpen, of door hun eenvoud of door de ingenieuze wijze waarop het object gevlochten is.