Een mini-expositie van etnografische en door hedendaagse vormgevers gemaakte dozen, bij Galerie Lemaire en Galerie Ra in Amsterdam, van 21 september tot en met 18 oktober 2014.

In vervolg op de gezamenlijke lepel-tentoonstelling vorig jaar, stellen Lemaire en Ra nu dozen centraal. Evenals lepels hebben dozen een praktische functie, maar kunnen door vormgeving, verfijning en schoonheid meer worden dan dat.
De etnografische dozen hebben meestal een specifieke functie:
Een houten doos voor tsampa, een gerecht wat veel wordt gegeten in Tibet en wordt gemaakt van gebrande gierst vermengt met zoute boterthee.
Op Ambon maakt men van kruidnagel op kunstige wijze doosjes die werden gebruikt voor het bewaren van betelnoot en betelblad. Het kauwen hiervan heeft een licht hallucinerend effect.
In de Teochew-bruidsdoos uit China worden objecten opgeborgen die worden gebruikt bij het brengen van offers tijdens het huwelijks ritueel.

De hedendaagse, door vormgevers gemaakte dozen, kunnen functioneel worden gebruikt, maar zijn toch vooral sierobjecten in de stijl van de ontwerper, uitgevoerd in specifieke technieken en materialen:
Maria van Kesteren draait ze uit hout, Paul Derrez smeedt ze uit zilver, Thomas Eurlings print ze in kunststof.