Woensdag 18 december 20.00
Inloop vanaf 19.30
Max 15 personen

Film: In the scalp country (1931)
Marquis de Wavrin
Engels met Nederlandse ondertiteling (English spoken)
72 minuten.

Marquis de Wavrin (1888 – 1971) was een Belgisch etnoloog, ontdekkingsreiziger en filmmaker. Met zijn 35 mm camera legde hij tussen 1919 en 1937 zijn reizen vast naar Zuid-Amerika en bestudeerde hij de indianen voornamelijk in de stroomgebieden van de Orinoco en de Amazone. Hij wordt gezien als een pionier in de etnografische cinema.

Marquis de Wavrin zegt zelf over in the scalp country:
In mijn film worden gewoon de meest spectaculaire aspecten getoond die zijn gekozen uit 20.000 meter tijdens mijn laatste reis opgenomen filmmateriaal. Het doel van mijn reis was uitsluitend wetenschappelijk. De geografie en etnografie van deze regio’s zijn weinig bekend en er bestaan weinig foto’s over. Daarom kwam ik op het idee een camera te gebruiken. Bij de opnames heb ik geen effectenbejag nagestreefd. Ik was van mening dat het zou volstaan het nieuwe en bevreemdende van de indiaanse gebruiken en gewoontes te tonen om de belangstelling van het publiek op te wekken, dat naar mijn volle overtuiging de eerlijkheid van het beeld zal waarderen.